PROCEDURY BEZPIECZEŃSTWA

W ZESPOLE SZKÓŁ OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH W GÓRZE KALWARII

W OKRESIE PANDEMII COVID-19

§ 1 POSTANOWIENIA OGÓLNE

1. Procedury określają zasady bezpieczeństwa na terenie szkoły w okresie pandemii COVID-19, zakres stosowania dotyczy wszystkich pracowników szkoły, uczniów, a także rodziców/opiekunów prawnych i osób trzecich.

2. Celem procedur jest:

1) zminimalizowanie zagrożeń zakażenia koronawirusem lub choroby COVID-19,

2) ustalenie zasad funkcjonowania szkoły w związku z nałożeniem na placówki obowiązku utrzymywania reżimu sanitarnego.

3.Dyrektor umożliwia zapoznanie się z procedurami pracownikom i rodzicom/prawnym opiekunom przed rozpoczęciem zajęć edukacyjnych poprzez opublikowanie na stronie internetowej szkoły.

4. Procedury określają działania, które zminimalizują możliwość zakażenia, ale mimo wszystkich podjętych środków bezpieczeństwa, nie pozwolą w 100% wyeliminować ryzyka związanego z zakażeniem.

5. Do szkoły przychodzi uczeń zdrowy. Decyzję i odpowiedzialność za stan zdrowia ponosi rodzic/opiekun dziecka.

6. W przestrzeniach wspólnych: korytarze, łazienki, szatnia obowiązuje noszenie maseczki/przyłbicy.

§ 2 PRZEDMIOT PROCEDURY

1. Przedmiotem niniejszej procedury jest określenie:

1) zasad pracy dla pracowników,

2) zasad organizacji opieki w szkole,

3) zasad organizacji zajęć szkolnych,

4) zasad dotyczących żywności i żywienia dzieci,

5) zasad dezynfekcji,

6) zasad obecności osób trzecich na terenie szkoły,

7) zasad postępowania na wypadek stwierdzenia na terenie szkoły zakażenia wirusem SARS-CoV-2.

§ 3 OBOWIĄZKI DYREKTORA PLACÓWKI

1. Dyrektor ustala procedury wewnętrzne i dostosowuje zasady obowiązujące w szkole do wymogów zwiększonego reżimu sanitarnego w warunkach pandemii koronawirusa i choroby COVID-19.

2. Przy wejściu do szkoły umieszcza informację:

1) dotyczącą objawów zarażenia koronawirusem oraz sposobów zapobiegania zakażeniu,

2) zawierającą nazwę oraz numer telefonu do najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej,

3) zawierającą numery telefonów do służb medycznych,

4) zawierającą numer infolinii NFZ w sprawie koronawirusa.

3. Współpracuje z organem prowadzącym w celu zapewnienia odpowiednich środków do dezynfekcji oraz ochrony osobistej.

4. Organizuje pracę personelu pedagogicznego i niepedagogicznego na okres wzmożonego reżimu sanitarnego w warunkach pandemii koronawirusa i choroby COVID-19.

5. Zapewnia pomieszczenie do izolacji w razie pojawienia się podejrzenia zachorowania: gabinet pielęgniarki.

6. Wyposaża pomieszczenia izolatki w co najmniej 2 zestawy ochronne - w skład, których wchodzi: maseczka/przyłbica, rękawiczki, środek do dezynfekcji rąk, termometr.

7. Zapewnia środki ochrony osobistej dla pracowników (rękawiczki, przyłbice/maseczki, itd.) oraz środki higieniczne do dezynfekcji rąk i powierzchni.

8. Dopilnowuje, aby w holu głównym przy wejściu umieszczono dozownik z płynem do dezynfekcji rąk, a w pomieszczeniach higieniczno-sanitarnych, były mydła oraz instrukcje z zasadami prawidłowego mycia rąk dla dorosłych i dzieci (umieszczone w widocznych miejscach w szkole), a przy dozownikach z płynem instrukcje do dezynfekcji rąk (umieszczone w widocznych miejscach w szkole).

9. Bezwzględnie przy każdym wejściu/wyjściu ze szkoły, w trakcie pracy często odkaża ręce płynem do dezynfekcji rąk.

10. Dopilnowuje, aby przed wejściem na teren szkoły w przedsionku wisiała instrukcja jak zdejmować rękawiczki jednorazowe (umieszczone w widocznych miejscach w szkole) oraz kosz na zużyte rękawiczki.

§ 4 PRACA PRACOWNIKA SZKOŁY

1. Do szkoły pracownicy pedagogiczni i niepedagogiczni, z wyłączeniem pracowników kuchni, wchodzą i wychodzą tylko przez wejścia główne.

2. Pracownicy kuchni wchodzą wejściem od zaplecza kuchennego.

3. Bezwzględnie przy każdym wejściu/wyjściu z szkoły/w trakcie pracy często odkażają ręce płynem do dezynfekcji rąk.

4. Pracownicy przygotowujący posiłki, działają zgodnie z zasadami higieniczno-epidemiologicznymi.

5. Personel opiekujący się uczniami i pozostali pracownicy zostali zaopatrzeni w indywidualne środki ochrony osobistej - jednorazowe rękawiczki, maseczki/przyłbice, a także fartuchy z długim rękawem (do użycia w razie konieczności przeprowadzania zabiegów higienicznych u dziecka).


6. Nauczyciele:

a) wyjaśniają uczniom, jakie zasady obowiązują w instytucji i dlaczego zostały wprowadzone. Komunikat przekazują w formie pozytywnej, aby wytworzyć poczucie bezpieczeństwa i odpowiedzialności za swoje zachowanie, bez lęku,

b) po użyciu pisaka-linijki-cyrkla przy tablicy wysyłają ucznia do łazienki, aby umył i zdezynfekował ręce,

c) po lekcjach wychowania fizycznego wszyscy uczestnicy zajęć myją i dezynfekują ręce,

d) wietrzą salę, w której przeprowadzili zajęcia.

7 . Personel obsługowy – woźna:

a) wietrzą salę, w której wykonują mycie/dezynfekcję,

b) wykonują codzienne prace porządkowe, ze szczególnym uwzględnieniem utrzymywania w czystości ciągów komunikacyjnych i pomieszczeń sanitarnych,

c) dezynfekują powierzchnie dotykowe - poręcze, klamki, włączniki światła, uchwyty, poręcze krzeseł i powierzchnie płaskie, w tym blaty stołów do spożywania posiłków, klawiatury w salach komputerowych, sprzęt sportowy,

d) woźna dodatkowo czuwa nad sprzątaniem i dezynfekcją pomieszczeń w przypadku stwierdzenia zakażenia koronawirusem lub choroby COVID-19.

8. Intendent, kucharki i pomoc kuchenna:

a) przestrzegają warunków wymaganych przepisami prawa, dotyczącymi funkcjonowania zbiorowego żywienia,

b) oprócz środków higieny osobistej, fartuchów stosują rękawiczki, maseczki / przyłbice,

c) utrzymują wysoką higienę mycia i dezynfekcji stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców,

d) okno do wydawania posiłków zabezpieczone jest przed bezpośrednim kontaktem z uczniem,

e) po zakończonej pracy gruntownie dezynfekują powierzchnie, sprzęty i pomieszczenia zaplecza kuchennego,

f) intendent dba o czystość magazynu spożywczego, o higieniczny odbiór towaru od dostawców. Zwraca uwagę na ubiór dostawcy: maseczka, rękawiczki oraz na czystość samochodu, którym dostarczany jest towar. Dostarczane pieczywo powinno być przykryte czystym materiałem, papierem. Dostawca nie wchodzi na teren szkoły, towar zostawia za drzwiami.

§ 5 OBOWIĄZKI RODZICÓW/ OPIEKUNÓW PRAWNYCH

1. Zapoznają się z procedurami opracowanymi i opublikowanymi na stronie internetowej szkoły - na czas zwiększonego reżimu sanitarnego w warunkach pandemii koronawirusa i choroby COVID-19 w szkole.

2. Tylko jedna osoba przyprowadza ucznia do szkoły i przychodzi tylko z uczniem, mającym pozostać w placówce.

3. Na teren budynku szkoły wchodzi tylko uczeń.

4. Pracownik dyżurujący w szatni odbiera ucznia od rodzica/opiekuna prawnego.

5. Nie posyłają do szkoły dziecka, jeżeli w domu przebywa ktoś na kwarantannie lub w izolacji.

7. Przyprowadzają do szkoły tylko zdrowe dziecko – bez objawów chorobowych.

8. Stosują się do zaleceń lekarskich, które mogą określić czas nieposyłania ucznia do szkoły, jeśli wcześniej chorowało.

9. Rodzice zapewniają dziecku indywidualną osłonę ust i nosa.

10. Rodzice zapewniają uczniowi pożywienie/napoje na czas pobytu w szkole.

11. Wyjaśniają dziecku, aby nie zabierało do szkoły zabawek i niepotrzebnych przedmiotów.

12. Regularnie przypominają dziecku o podstawowych zasadach higieny, m.in. myciu rąk wodą z mydłem, nie podawaniu ręki na przywitanie, unikaniu częstego dotykania oczu, nosa i ust.

13. Zwracają uwagę na odpowiedni sposób zasłaniania twarzy podczas kichania czy kasłania.

14. Bezwzględnie, przy każdym wejściu/wyjściu z szkoły, odkażają ręce płynem do dezynfekcji rąk wg instrukcji (umieszczonej w widocznych miejscach w szkole).

15. Są zobowiązani do odbierania telefonów ze szkoły.

16. Odbieranie uczniów powinno się odbywać z zachowaniem wszelkich możliwych środków ostrożności (maseczka, rękawiczki) w następujący sposób - rodzic nie wchodzi do szkoły, sygnalizuje swoją obecność dzwoniąc domofonem i oczekuje na pracownika dyżurującego. Przechodzi do przedsionka i tam oczekuje na dziecko. Rodzicowi ucznia przyprowadza pracownik dyżurujący. Razem z uczniem opuszczają placówkę.

§ 6 ORGANIZACJA OPIEKI W PLACÓWCE

1. Sekretariat szkoły jest czynny w godz. 7.30- 15.30.

2. Zajęcia w szkole prowadzone są w godzinach 7.00 - 17.00.

3. Na czas podwyższonego reżimu sanitarnego drzwi do szkoły są zamknięte.

3. Zajęcia realizowane są zgodnie z planem.

4. Sale szkolne są wietrzone co godzinę.

5. Wskazane jest wychodzenie z uczniami na spacery.

6. Realizacja zajęć wychowania fizycznego na świeżym powietrzu.

7. W szkole zostaje wyznaczona sala do izolacji osób z objawami chorobowymi.

8. Do szkoły może uczęszczać wyłącznie uczeń zdrowy, bez objawów chorobowych sugerujących chorobę zakaźną.

9. Jeżeli w domu przebywa osoba na kwarantannie lub izolacji w warunkach domowych nie wolno przyprowadzać dziecka do szkoły.

§ 7 GASTRONOMIA

1. Napoje i zupy dla uczniów nalewa pracownik do naczyń, które od razu po użyciu wydawane są do brudnej kuchni i wyparzane. Drugie dania uczniowie odbierają osobiście przez zabezpieczone ekranem z plexi okienko.

2. Blaty, stoły, powierzchnie, opakowania produktów dezynfekuje się przed każdym użyciem w celu przygotowania posiłku.

3. Posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadami reżimu sanitarnego.

4. Korzystanie z posiłków jest możliwe tylko i wyłącznie w miejscach do tego wyznaczonych.

5. Wielorazowe naczynia i sztućce należy myć w zmywarce i wyparzać w temperaturze minimum 60oC.

§ 8 DEZYNFEKCJA

1. Rodzice/ prawni opiekunowie, uczniowie we własnym zakresie, wyposażeni są w maseczkę/przyłbicę zakrywającą nos i usta.

2. Osoby wchodzące do szkoły muszą zdezynfekować ręce, posiadać maseczkę/przyłbicę zakrywającą nos i usta.

3. Uczniowie myją ręce przed wejściem do klas, po skorzystaniu z toalety, po przyjściu z placu zabaw, przed jedzeniem i po jedzeniu.

4. Prowadzony jest monitoring codziennych prac porządkowych, ze szczególnym uwzględnieniem utrzymywania w czystości ciągów komunikacyjnych, dezynfekcji powierzchni dotykowych - poręczy, klamek i powierzchni płaskich, w tym blatów w salach, klawiatury, włączników.

5. Przeprowadzając dezynfekcję należy ściśle przestrzegać zaleceń producenta znajdujących się na opakowaniu środka do dezynfekcji. Ważne jest ścisłe przestrzeganie czasu niezbędnego do wywietrzenia dezynfekowanych pomieszczeń, przedmiotów, tak aby uczniowie nie byli narażeni na wdychanie oparów środków służących do dezynfekcji.

6. Personel opiekujący się uczniami i pozostali pracownicy zostają zaopatrzeni w indywidualne środki ochrony osobistej — jednorazowe rękawiczki, przyłbice, maseczki na usta i nos, a także fartuchy z długim rękawem (do użycia w razie konieczności np. przeprowadzania zabiegów higienicznych u dziecka – adekwatnie do aktualnej sytuacji).

7. W pomieszczeniach sanitarno-higienicznych wywieszono plakaty z zasadami prawidłowego mycia rąk, a przy dozowniku z płynem do dezynfekcji rąk – instrukcje.

8. Toalety są dezynfekowane na bieżąco.

9. Dyrekcja kontroluje monit czynności porządkowych.

§ 9 PRZEBYWANIE OSÓB TRZECICH

1. Na czas obowiązywania procedur związanych z zapewnieniem reżimu sanitarnego wprowadza się zakaz przebywania na terenie szkoły osób postronnych.

2. Przy wejściach do szkoły (sekretariat szkoły, szatnia) prowadzone są rejestry EWIDENCJA RUCHU OSOBOWEGO dla osób trzecich.

3. Osoby wchodzące do szkoły mają obowiązek: zdezynfekować ręce, nosić osłonę nosa i ust, podać przyczynę/powód przyjścia.

§ 10 PROCEDURY NA WYPADEK STWIERDZENIA PODEJRZENIA ZAKAŻENIA

1. Uczeń, u którego stwierdzono duszności, kaszel, gorączkę:

1) wyznaczony pracownik bezzwłocznie odizolowuje osobę do tzw. IZOLATORIUM,

2) nauczyciel zawiadamia dyrektora o zaistniałej sytuacji,

3) nauczyciel bezzwłocznie zawiadamia rodziców o zaistniałej sytuacji i zobowiązuje go do odbioru ucznia ze szkoły,

4) wyznaczony pracownik bezzwłocznie zabezpiecza się w przyłbicę, kombinezon ochronny, maskę trzywarstwową i rękawiczki,

5) wyznaczony pracownik pozostaje z uczniem utrzymując min. 2 m odległości,

6) dyrektor zawiadamia odpowiednie służby.

2. Pracownik, u którego stwierdzono duszności, kaszel, gorączkę zgłasza fakt dyrektorowi i bezzwłocznie udaje się do wyznaczonego pomieszczenia. Dyrektor bezzwłocznie zawiadamia odpowiednie służby, które podejmują dalsze kroki bezpieczeństwa.

§ 11 POSTANOWIENIA KOŃCOWE

1. Procedury bezpieczeństwa wchodzą w życie z dniem podpisania przez dyrektora.

2. Procedury obowiązują do odwołania.